Mięsko zjedz, a ziemniaczki? Kampania Zero Waste w Eat by Sodexo

Czy wiesz, że resztki jedzenia na talerzu to nie tylko zmarnowane zasoby naturalne, ale też realne straty finansowe – zarówno dla restauracji, jak i dla Ciebie, naszego klienta? Właśnie dlatego ruszamy z kampanią Zero Waste, której celem jest ograniczenie marnowania żywności w restauracjach Eat by Sodexo.

Dwa cele, jeden kierunek

 Naszej kampanii przyświecają dwa główne cele:

  • Cel 1 – wymierny: chcemy realnie ograniczyć ilość resztek pokonsumenckich. Wykorzystujemy do tego system WasteWatch, który pozwala nam precyzyjnie mierzyć, analizować i raportować masę wyrzucanej żywności w każdej lokalizacji. Dzięki temu możemy działać świadomie i skutecznie – nie na wyczucie, ale na podstawie dokładnych danych.
  • Cel 2 – edukacyjny: chcemy zwiększać świadomość konsumentów na temat tego, ile jedzenia trafia do kosza każdego dnia. Bo chociaż każdemu z nas zdarza się nie dojeść ziemniaków czy surówki, to skala problemu ujawnia się dopiero w ujęciu zbiorczym. Jeżeli 300 osób zostawi choć odrobinę swojego dania, w skali miesiąca może to oznaczać kilkadziesiąt kilogramów zmarnowanej żywności.

Proste komunikaty, konkretne działania

W ramach kampanii, w każdej restauracji pojawią się dwa rodzaje komunikatów:

  1. Informacja o masie odpadów– pokazujemy konkretną liczbę z ostatniego miesiąca, która może niektórych naprawdę zaskoczyć.
  2. Trzy proste zasady, które mogą pomóc ograniczyć marnowanie jedzenia:
    • Nie jedz oczami – wybieraj porcję odpowiednią do swojego apetytu.
    • Zjedz tak, jak lubisz – jeśli nie przepadasz za jakimś składnikiem, poproś o jego zamianę.
    • Weź na wynos – jeśli nie zjesz wszystkiego, poproś o zapakowanie posiłku.

To tylko tyle i aż tyle – te zasady mogą brzmieć banalnie, ale okazuje się, że stosowanie ich na co dzień nie jest takie oczywiste.

Mniej na talerzu = więcej w portfelu

Ograniczając marnowanie żywności, nie tylko dbasz o planetę, ale też oszczędzasz pieniądze – swoje i innych. Bo każda porcja, której nie wyrzucimy, to mniejsze koszty dla restauracji, a więc i dla naszych klientów.

Inspiracją do kampanii była podobna akcja przeprowadzona w jednej z sieci hoteli. Dzięki narzędziu WasteWatch mamy jednak możliwość pójścia o krok dalej – dysponujemy dokładnymi danymi, które pozwalają nam weryfikować skuteczność działań i pokazywać realną skalę zjawiska. WasteWatch mierzy też odpady generowane podczas przyrządzania posiłków, zatem pozwala nam spojrzeć na problem holistycznie.

Działajmy razem

Zmiana zaczyna się od małych kroków. Dlatego zachęcamy wszystkich konsumentów, by dołączyli do kampanii i stosowali zasady #ZeroWaste w codziennych wyborach. Jedzenie naprawdę jest zbyt cenne, żeby je marnować Według raportu ONZ* ponad miliard ton jedzenia rocznie ląduje w koszu.

Podsumowanie

Kampania Zero Waste w restauracjach Sodexo to konkretne działania, które mają realny wpływ na środowisko i nasze codzienne wybory. Dzięki technologii WasteWatch wiemy, ile jedzenia trafia do kosza, a dzięki edukacji – wspólnie możemy to zmienić. Każda niezmarnowana porcja to krok w stronę bardziej odpowiedzialnej przyszłości. I pamiętaj, że wszystko na talerzu zasługuje na to, żeby być zjedzone – nawet ziemniaczki.

Dołącz do nas – jedz mądrze, bez resztek!

Pobierz Ebook: Przewodnik po zdrowym odżywianiu

Administratorem danych osobowych jest SODEXO POLSKA Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-231), ul. Jutrzenki 137. Dane osobowe będą przetwarzane w związku z zapisaniem się Pana/Pani na listę subskrypcyjną do otrzymywania materiałów eksperckich oraz zaproszeń na wydarzenia eksperckie. Podstawą prawną przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO - zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Może Pan/Pani w każdej chwili wycofać zgodę. Pełna treść obowiązku informacyjnego znajduje się tutaj.